Ingen siste olje for fisken

Flere fiskere, jevn turiststrøm og snart ilandføring av olje. Ikke rart ordfører Kristina Hansen i Nordkapp gnir seg i nevan.

oystein@kystogfjord.no

Mange kystordførere har god grunn til å skjelne  misunnelig mot Nordkapp. For tiden går det meste øykommunen i midt-Finnmark sin vei.

Rett nok ble det nylig sendt ut signal om at den planlagte ilandføringen av Barentshav-oljen, kan bli for dyr.

- Politisk spill, mener folk på Magerøya. De er temmelig sikker på at ilandføring er på plass i løpet av seks-sju år, sier  Kristina Hansen til Kyst og Fjord.

Oljen kommer

Kristina Hansen er enig i det. Hun tror det vil komme mange utspill fram mot igangsettelsen av ilandføringsanlegget. Men all den tid Statoil tidligere i år gikk høyt ut og flagget Veidnes som ilandføringssted for oljen de skal hente opp på Johan Castberg-feltet (tidligere Skrugard), tror hun det skal særdeles mye til for at de skal trekke beslutningen. Oljeselskapet benytter i stedet sjansen på ta fram riset bak speilet for å presse gjennom den såkalte Snehvit-skatten også her.

Tar ikke av

Selv om Hansen er sikker på at Nordkapp kommune innen 2020 kan kalle seg oljekommune, har hun ingen planer om å ta av.

- Nei det blir ingen oppvarmede fortau her i kommunen, sier hun.

De tar lærdom fra Hammerfest - som er blitt en av landets mest forgjeldede kommuner etter at byen ble sentrum for gasseventyret i Barentshavet.

- Et ilandføringsanlegg vil selvsagt få svært stor betydning for kommunen. Men samtidig vil de kommunale inntektene ikke bli større enn at vi kan utvikle oss på en naturlig måte. Det har vi ikke kunne gjort fram til i dag, sier Hansen.

Derfor vil det ikke umiddelbart poppe opp kommunalt subsidierte virksomheter - som man har opplevd i Hammerfest.

Størst på fisk

Hammerfest har i alle år vært skyteskive nummer en for honningsvågingene. Uten å blunke tillot de seg å rappe tittelen verdens nordligste by, da byforskriftene ble endret.

Men helt naturlig har de kunne frata konkurrenten tittelen som Finnmarks største fiskerikommune.

Med jevn vekst i antall fiskere de siste årene, har Nordkapp kommune blitt den største av alle.

- Vi er størst innenfor flere områder på fisk. Og i 2011 ble vi størst også i antall fiskere.

Det mener hun kommunen kan takke fiskeværene i kommunene for. Forruten Honningsvåg er både Nordvågen, Kamøyvær, Skarsvåg og Gjesvær selvgående fiskevær med både mottak, produksjon og en oppegående hjemmeflåte.

 - Vi har flere solide fiskarfamilier her, der sønnene går i fedrenes spor. Det har bidratt til at vi har sett en klar endring, etter flere år med negativ utvikling.

Ved utgangen av 2012 ar det registrert 149 heltidsfiskere i fiskarmantallet i Nordkapp kommune. Det var en økning på 32 siden 2009, da manntallsførte helårsfiskere lå på 117.

Slipper ikke fokus

Oljealderen vil uansett bli en viktig del av Nordkapp kommune i framtiden. Men fokuset på fiskerinæringen akter politikerne ikke å slippe.

- Vi er først og fremst en fiskeri- og turistkommune. Og det vil vi være også etter 2019 når ilandføringsanlegget tas i bruk, sier Hansen.

Hun framholder at det er disse to områdene som har vært drivkraften i generasjoner, og som også skal være det når oljealderen en gang tar slutt.

Som ikke-subsidierte næringer, mener hun det er viktig at de får levelige kår.  Det skaper en stabilitet som er viktig for Nordkapp som levedyktig kystkommune. Samtidig er fiskeriene med på å gjøre kommunen sårbar i forhold til naturlige svingninger.

Men det kan kommunepolitikerne gjøre lite med.

- Vår viktigste oppgave er å sørge for at næringen blir pleid, der vi kan bidra. Men samtidig er det en næring som står på egne bein, og som skal gjøre det også i framtiden. Derfor skal vi ikke blande oss for mye, sier Hansen.

Går greit

Tross vanskelige priser ute i markedene konstaterer hun likevel at kommunens fiskerinæring går relativt godt, og der de også har lokale drivkrefter på landanleggene som vil mer enn bare å drive mottak.

- Faktisk er det kun i Skarsvåg som eies av Norway Seafoods, det ikke drives foredling av fisk. Utover det er det foredling på samtlige anlegg. Det bidrar til at fiskeri er ei næring som er med på bære hele samfunnet, sier Kristina Hansen.