Statoil gjorde et funn i Johan Castbergområdet.
Kilde: Offshore.no
Statoil har gjort et nytt olje- og gassfunn i nabolaget til Johan Castberg-feltet i Barentshavet.
I pressemeldingen som er sendt ut anslår de størrelsen på funnet til mellom 44 og 62 millioner fat oljeekvivalenter, hvorav 42-54 millioner fat er olje.
Skrugard og Havis, som utgjør Johan Castberg-feltet, er anslått å inneholde mellom 400 og 600 millioner fat oljeekvivalenter. I tillegg til Drivis, har Statoil også funnet mellom 20 og 50 millioner fat utvinnbar olje i Skavl-prospektet.
Forutsatt en oljepris på 100 dollar fatet og at man legger middelverdien for anslagene til grunn, betyr det at Statoil har funnet olje med en bruttoverdi på 372 milliarder kroner i denne delen av Barentshavet.
Statoil utsatte utbyggingsplanene for Johan Castberg da investeringsanslagene kom opp i 100-milliardersklassen. Spørsmålet har i ettertid vært om feltet skal bygges ut som en stor områdeløsning med ilandføring av olje eller om det skal bygges en billigversjon, der en flyter utgjør hovedinvesteringen.
Både Oljedirektoratet og Olje- og energidepartementet har vært klare på at det første alternativet er å foretrekke, men selv om det nye funnet gir grunn til optimisme, advarer Statoil mot å tro at hele kabalen nå er løst.
– Vi er selvfølgelig glad for å ha gjort et oljefunn i Drivis, men leteprogrammet som helhet har ikke levert på volumforventningene. Av de fem brønnene som er boret, er det bare to som har ført til oljefunn, sier sier Irene Rummelhoff, Statoils letedirektør for norsk sokkel, ifølge Statoil.com.
- Skal analysere
Leteresultatene er et viktig bidrag i arbeidet med å planlegge utbyggingen av Johan Castberg-feltet, melder selskapet.
– Vi skal nå samarbeide tett med våre lisenspartnere for å analysere resultatene av leteprogrammet, og hva de betyr for Johan Castberg utbyggingsprosjekt, sier Erik Strand Tellefsen, direktør for feltutvikling i Nord-Norge.
Statoil er operatør for utvinningstillatelse 532 med en eierandel på 50 prosent. De andre rettighetshaverne er Eni Norge AS (30 prosent) og Petoro AS (20 prosent).