Når det gjelder historikken rundt valget av Veidnes er det flere som fortjener applaus. Vi har laget en kort oppsummering som grovt skisserer utviklingen. Når det gjelder sentrale næringsaktører vil vi gjerne trekke fram Tschudi Arctic Transit As og det som nå kalles Arctic Protection. Førstnevnte var sentral i arbeidet med å etablere sjøarealet i Sarnesfjorden som et egnet sted for omlasting. Arctic Protection tok i neste omgang ansvaret for beredskapen. Nordkapp kommune med havna inkludert har også spilt en sentral rolle. Den historikken ser omtrent ut som følger:
VEIDNES – EN KORT OPPSUMMERING
I mars 2004 tok næringsavdelingen i Nordkapp kommune initiativ til et seminar (8. mars) i forbindelse med kommunens strategiske næringsplan. Nordkapp kommune hadde definert sin geografiske lokalisering og sine maritime kvaliteter som kommunens fremste fortrinn. Utfordringen var å utvikle en strategi som kunne utnytte disse fortrinn, og hvilke prosjekter som burde vurderes nærmere. Den kommende petroleumsaktiviteten ble definert som en sterk drivkraft. Johan Petter Barlindhaug ble invitert som foredragsholder. Dette var et internt seminar men også Kystverket, lokale politikere, Nordkapp Havn og næringslivsrepresentanter ble invitert. Seminaret ble avsluttet med en befaring, Kåfjord var målet. Underveis til Kåfjord ble det lagt inn en stopp på Veidnes. Barlindhaug mente at dette området antagelig var bedre egnet enn Kåfjord. Kystverket med John Evensen,Arve Andersen og daværende havnefogd Steinar Hansen, bifalt dette. Etter bussturen ble sjøkart hentet fram og man kunne konstatere at de maritime forholdene var unike i dette området. Barlindhaug leverte sin rapport 31. mars og sier følgende:

Ut fra så vel maritime som arealmessige og adkomstmessige forhold fremstår Sarnesfjorden som et meget velegnet område for utvikling av ny havnerettet infrastruktur. Bunnforhold og lokalisering antas å gi svært fordelaktige bølgeforhold i de utsatte vindretningene. Fjorden har også en størrelse og form som tilsier at den vil ha kapasitet til flere oppankrede fartøy. Videre ligger forholdene meget vel til rette for et arealkrevende havneanlegg på vestsiden og muligheter for eventuelle industrielle etableringer på østsiden av fjorden. Bruk av Sarnesfjorden som ekspansjonsområde for kommunens havneutvikling bør derfor vurderes nøye i den kommunale planprosess.

Nordkapp kommune ved kommunestyret vedtok deretter kommunens næringsstrategier hvor et av tiltakene var å starte arbeidet med den overordnede utviklingsstrategi og arealdisponering på Veidnes, samt arbeide for at områder blir regulert til næringsformål innen olje og gass. Disse tiltakene er siden videreført i kommunens næringsplaner.

1.11.2004 er saken oppe til behandling i Fast utvalg for plansaker. Utvalget beslutter at administrasjonen skal igangsette vurdering av arealbruken i Sarnesfjorden til havnerettet areal som skissert i rapporten til Barlindhaug.

I kommunestyret 13.12.05 vedtar kommunestyret å etablere en stilling – oljekonsulent. Anette Horn blir ansatt. I saksutredningen kan man lese: Ringvirkninger av den kommende olje- og gassvirksomheten i Barentshavet er kommunens høyeste prioriterte oppgave.

Barlindhaug var på nytt invitert til strategimøte 5.7.2006. Tema var Olje- og gassutvikling i Baretnshavet. Muligheter og utfordringer for Nordkapp. Nordkapps muligheter ble på nytt fokusert. Strategisk plassering og de maritime forholdene på nytt fokusert.


I 2007 utarbeider Nordkapp kommune, Nordkapp Havn og Nordkapp Næringshage et notat «Nordkapps strategiske plassering i nordområdene». Notatet trekker fram muligheten til å legge en oljeterminal på Veidnes. Rørledningen fra Nucula er tegnet inn på kartet. Notatet ble benyttet for å fremme kommunens strategiske plassering.

I slutten av mai 2007 påpeker teknisk sjef, Leif Gustav Olsen, nok engang på mulighetene til å bruke arealene knyttet til Sarnesfjorden. Denne gangen i forbindelse med en høringsuttalelse til konsekvensutredningsprogrammet for Goliat. I konklusjonen kan man lese følgende: Utbyggingsløsningen skal baseres på direkte ilandføring av de samlede ressurser av olje og gass, hvor etablering av arbeidsplasser og virksomhet skjer på land. Utbyggingsløsning må utredes slik at valg av løsninger sees i sammenheng med kommende utvinning av Nucula-feltet.