Kan fort miste identiteten!
- Vi skal være på vakt for ikke å miste vår identitet. Stig Hansen frykter mye av det gamle Honningsvåg blir borte når oljeselskapene gjør sitt inntog.
oystein@kystogfjord.no
Som daglig leder i Nordkapp Næringshage ønsker han selvsagt all ny virksomhet i kommunen velkommen når Statoils starter utbyggingen av Veidnes-området - et steinkast fra Honningsvåg.
Det vil skape mange helt nye næringsveier de kommende årene.
- Klart det vil skape mange positive ringvirkninger også utover det som kun er knyttet opp mot ilandføringsanlegget. Men vi må samtidig være bevisst på at vi vil få et helt nytt samfunn her, sier Stig Hansen til Kyst og Fjord.
Må gi slipp
Selv om det som nå er i ferd med å skje på Magerøya, kanskje er en hver næringsutviklers våteste drøm, mener Stig Hansen det er viktig å være oppmerksom på de kulturelle ringvirkningene et så stort prosjekt kan resultere i.
- Vi må være veldig oppmerksom på at vi kan få en endring i både kultur og identitet. For jeg tror det kan være vanskelig å bevare vår egenart. Vi må sannsynligvis gi slipp på noe i møtet med framtiden.
Identitet på prøve
Fiskerinæringen har alltid ligget tett på hele befolkningen på Magerøya. Selv om Nordkapp kommune er en av landsdelens største turistkommuner, er det fiskerinæringen som har preget både næringsliv og lynne til innbyggerne. Befolkningen har aldri tatt steget bort fra fiskeværkulturen, der sosial omgang har stått sterkere enn i mange andre samfunn.
- Jeg tror det vil være vanskelig å bevare dagens omgangsform. Vi vil nok bli preget av at helt nye krefter kommer inn her, og som helt klart vil sette Magerøyas identitet på prøve.
Fokuset endres
Fram til i dag har det gode liv vært en viktig del av hverdagen. Når oljeselskapene med Statoil i bresjen, skal investere så mye som opp mot 100 milliarder kroner i forbindelse med ilandføringsanlegget på Veidnes, er det først og fremst kompetanse som settes i høysetet.
- Vi er nødt til å klare å skaffe kompetente arbeidsfolk. Det blir hovedutfordringen de kommende årene, sier Hansen.
I en slik sammenheng vil det ikke først og fremst det gode liv som vil være det bærende element. Dermed må innbyggerne kalkulere med en langt mer stressende hverdag for å oppnå framtidas målsetninger.
Fra hjem til investering
Fram til i dag har hus på Magerøya først og fremst vært et hjem, og ikke en investering. Også her vil befolkningen merke store endringer.
Allerede samme dag som Statoil offentliggjorde sine planer, ble det meldt om en solid oppgang i boligprisene.
- Det er for tidlig å snakke om noe stort prisrush. Men det virker allerede nå som om folk tenker helt annerledes. Man fokuserer nå mer på at det er investeringer som gjøres enn tidligere, sier Hansen.
I så måte er det mange boligprosjekter som må til for å kunne ivareta ilandføringsanlegget. I første omgang trenges det mellom 40 og 50 nye boligenheter.
Ikke bekymret
For et par uker siden ble det meldt om at Veidnesprosjektet kanskje likevel ikke blir realisert.
Men heller ikke Stig Hansen er bekymret for at det skal skje.
Han viser til at Hammerfest opplevde mange tilsvarende meldinger, og at det lå mye politikk i utpillende, fram mot etableringen av anlegget på Melkøya.
- Vi skal være klar over at oljen fra Johan Casberg-feltet bare er en del av den framtidige virksomheten på Veidnes. Sannsynligvis vil man finne flere felter, slik at man ikke kommer utenom et ilandføringsanlegg. Derfor tror jeg ikke vi skal være så veldig bekymret for at det skal glippe.
Til tross for at Nordkapp kommune er i ferd med å ta steget fra å være en ren fiskeri- og turistkommune til å bli et oljeglatt samfunn, tror Stig Hansen at de aller fleste ønsker den nye tiden velkommen.
- Selv om det på mange måter er et helt nytt samfunn som bygges, er de fleste klar for det. For det vil utvilsomt gjøre vårt kommune til et attraktivt område for framtiden. Det vil sikre både befolkningen og næringsliv. For det er vel det som vi alle har som felles mål for framtida, sier Stig Hansen.